Kas ir AJP?

AJP jeb atšifrējumā – Abu Dhabi Jiu Jitsu Pro – ir viena no lielākajām džiu džitsu organizācijām pasaulē, kas katru sezonu rīko ap 150 turnīriem visos pasaules kontinentos. Šogad pirmo reizi viens no posmiem norisinājās arī Latvijā, vienīgajā no Baltijas valstīm. Pateicība Andrejam Maslovam (no kluba “Gracie Barra Brasa”), kurš uzņēmās un profesionāli organizēja šīs sacensības. 

AJP viennozīmīgi bija lielākās sacensības Latvijas džiu džitsu vēsturē, piedaloties vairāk nekā 400 dalībniekiem no 25 valstīm. 

BJJ Latvijā

BJJ (saīsinājums no Brazilian Jiu-Jitsu) jeb Brazīlijas džiu džitsu Latvijā ir samērā jauns sporta veids, kas mūsu zemē aizsācies pirms nedaudz vairāk nekā 10 gadiem. Jau šobrīd Rīgā vien ir aptuveni desmit klubu, kā arī vairāki klubi Jelgavā, Siguldā, Liepājā, Ventspilī, Saldū. Pēdējos gados BJJ piedzīvojis īpaši lielu popularitāti, kas, iespējams, saistāma ar sabiedrībā ievērojamu cilvēku aizraušanos ar šo sporta veidu. Viens no skaļākajiem BJJ popularizētājiem ir Džo Rogans, kurš ar saviem podkāstiem uzrunā simtiem miljonu cilvēku visā pasaulē, tostarp daudzus latviešus. Ir virkne citu slavenību, kas aizraujas ar šo sporta veidu, piemēram, Marks Cukerbergs, Īlons Masks, Toms Hārdijs un daudzi citi.

Rīgas Graplinga klubs

Mūsu vīzija, 2022. gada nogalē radot Rīgas graplinga klubu, bija veidot atvērtu treniņu vidi, kurā līdztekus var veiksmīgi trenēties gan augsta līmeņa sportisti, gan interešu grupas un iesācēji, kā arī veicināt radniecīgo sporta veidu – brīvās cīņas un džudo – mijiedarbību. Kluba treneru kodols ir Dainis Barkāns (BJJ, brīvā cīņa, melnā josta), Valērijs Acuta (BJJ, violetā josta) un Mārtiņš Taube (džudo melnā josta). 

Attēls: Graplingaklubs.lv


Jau no paša sākuma mums veidojusies laba sadarbība ar brazīliešu treneri Iran Mascarenhas (melnā josta, 5. dans), kurš regulāri viesojas uz semināriem un treniņnometnēm Latvijā. Gatavojoties AJP Latvijas posmam, apvienojām spēkus ar viņa komandu “Team Mascarenhas” un kopā spējām iegūt otro vietu komandu kopvērtējumā, izcīnot 11 zelta, 6 sudraba un 4 bronzas medaļas. Veiksmīga debija, kas apliecināja, ka kluba šūpulī ieliktās vērtības nes savus augļus. Un tas ir tikai sākums!

Vēlies izmēģināt?

Noslēgumā vēlos iedrošināt ikvienu izmēģināt šo lielisko sporta veidu un piedzīvot tā pozitīvo ieteikmi daudzos dzīves aspektos. Sacensības nav obligāts pienākums, tomēr tā ir viena no  BJJ lieliskajām vērtībām. Tas ļauj izbaudīt to, ka vienā turnīrā (kā piemēram, AJP Latvia) līdzās startē gan pieredzējuši profesionāļi, kas sporto visu mūžu, gan iesācēji – baltās jostas  ar viena gada treniņu pieredzi, protams, sacenšoties ar līdzīgiem pretiniekiem.  

Noslēgums

Seko līdzi Rīgas graplinga kluba aktivitātēm un treniņu grafikam sociālajos tīklos (Instagram, FB)