Daļai cilvēku cīņas māksla neinteresē. Un tas ir normāli. Tomēr ļoti daudzi — īpaši vīrieši — gadiem ilgi par to domā un jūt sevī cīnītāja garu, ko ir vēlme realizēt. Nereti cilvēki šo domu atliek, nemitīgi izdomājot kādu atrunu. Lūk, biežākie attaisnojumi un pamatojums — kāpēc tie nav patiesi! 

“Esmu pārāk vecs!”

Lai cik tas neliktos savādi, šo atrunu var dzirdēt pat no divdesmitgadniekiem. 

Vispirms — katros melos ir daļa patiesības. Netrenētam vīrietim pusmūžā nebūs iespējams iekļūt olimpiskajās spēlēs kādā no cīņas sporta veidiem. Jā, divdesmit piecus gadus vecs trenēts atlēts, visticamāk, nebūs uzvarams. Jā, nav saprātīgi uzreiz uzsākt treniņus sacensību grupā. Tomēr — vai tiešām tie ir jūsu mērķi? Vai “visu vai neko” ir vienīgais variants?

Daudzos sporta veidos patiešām ir grūti atrast treniņu grupu, kura būs piemērota pieaugušam cilvēkam bez iepriekšējas sagatavotības, tomēr ar Brazīlijas džiu džitsu ir pavisam citādi — ar to var sākt nodarboties jebkurā vecumā. Tikai jāpārliecinās, vai konkrētajā cīņas klubā, uz kuru plānojat doties, ir piemērota vide. 

Ja esat jau virs 40, varu teikt ar pilnu parliecību, ka trenēties ar BJJ tiešām iespējams sākt jebkurā vecumā un galvenais — no tā gūt prieku, fiziskus un psiholoģiskus ieguvumus, kas uzlabo dzīves kvalitāti, pašapziņu un stiprina raksturu. Treniņu process ir labi piemērots jebkuram sagatavotības līmenim, turklāt neviens neliks sparingot ar jauniem atlētiem.

Ja esat zem 40, tad ar vēl lielāku pārliecību varu teikt, ka BJJ ir vislabāk piemērotā cīņas māksla, lai to apgūtu jau pieaugušā vecumā. 

Ja vēlaties izjust to īpašo cīņas sacensību atmosfēru, BJJ ir vienīgais cīņas sports, kur to iespējams izbaudīt pilnā mērā arī tad, ja sākat trenēties pieaugušā vecumā! Piemēram, 46 gadus vecs vīrietis, kurš ir trenējies divus gadus, var aizbraukt uz lielām, starptautiskām sacensībām un mēroties spēkiem ar pretinieku, kuram ir tāda pati pieredze (jostas krāsa), vecums un svars. 

“Es neesmu labā formā!”

Tas ir tāpat kā teikt, ka esmu izsalcis, tāpēc neēdīšu. Un atkal — ir iespējams iemaldīties nepareizos apstākļos un vidē, kur tiek prasīta neadekvāta fiziska piepūle, tāpēc nepieciešams izvērtēt, kurp doties. BJJ treniņi ir līdzeklis, lai iegūtu labu fizisko sagatavotību, nevis tās pārbaude. Ne liekais svars, ne zema izturība, ne vāja muskulatūra nav šķērslis sākt trenēties, bet gluži pretēji — palīdzēs to uzlabot.

“Man tam nav laika!”

Viens no izplatītākajiem argumentiem. Piemēram, Rīgas graplinga klubā treniņi notiek katru dienu, ir grupas 7:00, 8:30, 18:30, kā arī iespēja individuāliem treniņiem jebkurā citā laikā. Tātad nepiemēroti treniņu laiki nav īsts arguments. Aizņemta ikdiena? Jā, visiem tāda ir, un tas nav vienkārši — par to nav runas. Pie mums ir cilvēki, kuri puslīdz regulāri trenējas divreiz nedēļā. Ir tādi, kuri trenējas dažas dienas mēnesī, jo ir jūrnieki vai strādā maiņu darbu. Tāpat, protams, ir sportisti, kuri trenējas katru dienu. Viens treniņš nedēļā gada kopsavilkumā ir 52 reizes vairāk nekā neviens! 

BJJ treniņus iespējams pielāgot tavam dzīves ritmam un situācijai. Varu piebilst, ka esmu laimīgi precējies un man ir četri bērni, tāpēc labi saprotu izaicinājumus, bet pats esmu dzīvs pierādījums tam, ka ir iespējams atrast laiku treniņiem arī ļoti intensīvā ikdienā.

“Tas ir pārāk grūti!”

Cīņa nav viegla, tai nav jābūt vieglai! Savu fizisko un gribas īpašību robežu izaicināšana ir viens no jebkura cīņas sporta stūrakmeņiem. Tomēr veselīga treniņu vide arī cīņas pasaulē ir tāda, kurā slodze tiek kāpināta pakāpeniski un atbilstoši sagatavotībai. Realitātē bieži izrādās, ka pārgurumu nerada trenera vai treniņu procesa izdarīts spiediens, bet gan emocijas un vēlme kaut ko pierādīt. BJJ pasaulē labi zināms teiciens “atstāj savu ego aiz durvīm”, jo tas ir nepareizais dzinējspēks, kurš liek pārpūlēties vai traumēt citus. Dodieties uz treniņu ar motivāciju uzvarēt sevi un kļūt par mazumiņu labāks, nekā iepriekš, un redzēsiet, ka treniņi nav pārāk grūti, bet ir tieši tik grūti, cik nepieciešams!

“Tas ir pārāk bīstami!”

Ikvienā nodarbē ir ietverts arī traumu risks (darbs birojā ir pat ļoti neveselīgs ķermenim), un cīņas disciplīnas, protams, nav izņēmums. Tomēr BJJ ir viens no drošākajiem pilna kontakta cīņas veidiem, jo lielākā daļa cīņas notiek uz zemes un mums ir brīnišķīga tehnika, lai izkļūtu no jebkura bīstama satvēriena, žņaudziena vai lauziena — TAP! Latviski tā ir gluži vienkārši padošanās, kad, uzsitot dažas reizes ar plaukstu partnerim, viņš tūlīt pārstāj cīņu. Un šajā jautājumā gribu atgādināt iepriekšējo punktu par ego, jo tas ir lielākais traumu radītājs! 

Ir dzīves situācijas, kad nedrīkst riskēt pat ar mikrotraumām, tomēr BJJ nereti ir adaptējams pat tādām situācijām. Sparings ir treniņa daļa, kuru pavisam vienkārši var izlaist, bet tomēr gūt daudz prieka no tehnikas apgūšanas un vispārējās fiziskās attīstības daļas. Tāpat iesaku treniņu sparingā doties tikai ar tādiem pretiniekiem, par kuriem esi pārliecināts.

Kopsavilkums

Pavisam noteikti ir vēl daudz citu atrunu, tomēr šīs manā pieredzē ir visizplatītākās. Tā ir mana stingra pārliecība — BJJ patiešām ir vislieliskāk piemērotais cīņas sporta veids un cīņas māksla ikvienam vecumam, fiziskajai sagatavotībai un laika iespējām.

Ja tiešām vēlaties trenēties, tomēr ir vēl kādi citi apstākļi, par ko rakstā neminēju, varam sazināties individuāli, izrunāt un atrast īsto risinājumu! Tiekamies uz cīņas paklāja! Un atcerieties — bez cīņas nav uzvaras!

Pieaugušo BJJ treniņi Rīgas graplinga klubā