Pirmais treniņš cīņu zālē — īpašs brīdis, ko atcerēties visu mūžu! Tomēr vienlaikus tas ir arī satraucoši un — būsim godīgi — biedējoši. Atceros, cik nervozs jutos, kad devos uz savu pirmo treniņu — it kā ļoti gaidi, bet “kā uz adatām” no visa nezināmā. Kāds būs treneris? Kā mani uzņems? Vai mani nesavainos? Vai neizrādīšos neveikls? Vai tur nebūs “ģedovščina”? Līdzīgas domas ir gandrīz visiem, pirmoreiz dodoties uz cīņas zāli.

Nav dūmu bez uguns

Būsim atklāti — visas iepriekš minētās, biedējošās domas nav radušās no zila gaisa, un kādam tā patiešām ir bijusi reāla pieredze! Lūk, daži padomi, kas palīdzēs izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem:

Izvērtē atsauksmes

Atsauksmes bieži ir vislabākā pārbaude, un, protams, jo uzticamāks avots, jo ticamāks saturs. Draugi, paziņas, sociālie tīkli, Google atsauksmes — centies noskaidrot iespējami vairāk. Tāpat būtiska ir komunikācija ar treneri vai kādu citu pārstāvi — kāds iespaids radās? 

Apzinies savus mērķus

Viena no Brazīlijas džiu džitsu labākajām īpašībām ir tā pielāgojamība jebkuram mērķim, bet ne katrā klubā un ne katrā grupā tas būs iespējams. Apzinies savus mērķus, tad varēsi nekļūdīgi atrast sev atbilstošo risinājumu.

Ja esi brieduma gados un vēlies īstenot sapni par cīņas mākslas treniņiem, bet ne vairāk kā hobija līmenī (piemēram, divreiz nedēļā), tad nebūtu piemēroti doties uz tādu treniņu grupu, kuras mērķis ir sagatavot augsta līmeņa atlētus. Un otrādi — ja esi jauns, ambiciozs un vēlies nopietni piedalīties sacensībās, to būs grūtāk sasniegt, apmeklējot grupu vispārējās fiziskās formas uzturēšanai un BJJ pamatu apgūšanai.

Netrako!

Iespējams, tas skan smieklīgi, tomēr labprāt būtu saņēmis šo padomu pirms sava pirmā treniņa! :) Ja ierodies jaunā zālē un nonāc līdz sparingiem, nesāc trakot. Esi savaldīgs! Nav jāizliek 100 % spēka. Ir bailīgi, un adrenalīns mēdz aizmiglot domāšanu, tomēr tici — nav vērts trakot! Atceries — nevienam nekas nav jāpierāda.

Ierodies agrāk

Ja iespējams, ierodies 20 minūtes agrāk. Tas būs lielisks brīdis, lai paspētu iepazīties un aprunāties ar treneriem un cīņu biedriem, kā arī apskatītu zāli. Tas ir nesalīdzināmi patīkamāk, nekā ar aizdusu ieskriet zālē, kad iesildīšanās jau sākusies — pilnīgi lieks stress.

Praktiskās lietas

Un visbeidzot — ir labi sagatavoties praktiski, tāpēc noskaidro, vai par pirmo treniņu ir jāmaksā, un pārliecinies, ka esi paņēmis līdzi visu nepieciešamo:

  • čības;
  • ūdens;
  • dvielis;
  • dušas piederumi;
  • šorti, t-krekls.

Noslēgumā vēlos teikt, ka, ņemot vērā visas minētās problēmas, mūsu mērķis no pašiem pirmsākumiem ir radīt Rīgas graplinga klubā tādu vidi, kurā iesācējam pirmais treniņš cīņas zālē patiešām ir brīdis, ko atcerēties kā pozitīvu sākumu!